Pozor na spam z vaší vlastní domény

Možná se také řadíte mezi uživatele, kterým v posledních dnech přišla zpráva z povědomé adresy. Mohla vypadat jako debt@vasevlastnidomena.cz a nabádat vás ke splacení dluhu. Nelekejte se, přílohu ve formátu .zip neotevírejte a email s klidným svědomím smažte.

Vedle podivné přílohy, obvykle špatné češtiny a vůbec podezřelého obsahu je dobrým indikátorem rozpoznání spamu odesílatel. Známé firmy á la nigerijský “obchodník”, londýnský „bankéř“ nebo činský spambot to tentokrát nejsou. Píše vám vaše vlastní doména a navíc umí docela slušně česky.

Ke zneužití vaší domény nedošlo

Není potřeba si měnit heslo, s vaší doménou se nic nestalo. Nemusíte být totiž počítačový odborník, abyste mohli odeslat email vydávající se za někoho jiného.

Naopak. Jde o standardní funkci emailových klientů a například v Thunderbirdu ji najdete ve Správci identit. Je až nebezpečně jednoduché odeslat email, který bude vypadat jako by ho odeslal například váš šéf. Stačí v nastavení vašeho účtu nastavit jeho Identitu.

Pokud by vám někdo na takový email odepsal, neskončila by zpráva ve vaší schránce, ale přímo u šéfa. Vy jste tak od případné další komunikace odstřihnutí a šéf se o dozví o všem…

Autorizovaně

Možnost měnit identity je také jedním z důvodů, proč u nás na hostingu pro většinu úkonů požadujeme odeslání Autorizovaného požadavku. Email nám může vaším jménem poslat kdokoliv a teprve díky Autorizovanému požadavku (který je přístupný pouze z Klientské sekce) si můžeme být stoprocentně jistí, že jste to vy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..