Nenaleťte na spam od paní Dvořákové

Miliardáři z Nigérie, převody peněz po zesnulém, zázračné pilulky a podobné spamy se prozradí jednoduše. Mají společné dvě věci: nejsou uvěřitelné a když už jsou česky, tak přinejlepším tak zoufale, že jsou skoro nečitelné. Překladače ještě tak dokonalé nejsou.

Bohužel se teď objevil nový spam, který tyto dvě poznávací znamení nemá. Je hezky česky a je uvěřitelný. Žádná angličtina ani zkomolená čeština, která vypadla z překladače. Gramaticky naprosto správně napsaný email, který vám nic nevnucuje. Naopak. Paní Dvořáková se chce jen podívat na váš web:

“Dobrý den,

chtěla jsem se podívat na Vaše stránky [XYZ], které mi našel Google, ale vyskočila na mě hláška, že mohou poškodit můj počítač. Používám Firefox a dříve se mi to nikdy nestalo.

Můžete mi prosím poradit? Do přílohy jsem zkopírovala obrazovku, když na mě ta hláška vyskočila, abyste si mohli udělat představu.

S pozdravem

Eva Dvořáková”

Přiložený soubor .doc rozhodně neotevírejte!

Není v něm sice žádný vir ani malware, ale ověří se tím “živost” vaší emailové schránky. Výsledkem bude vyšší množství spamů.

Spam potvrdil v komentářích na Lupě i pan Ladislav Jukl, Customer Service Specialist ze společnosti ESET:

“Dobrý den, podle zatím dostupných informací se nejedná o vir. Účelem přiloženého souboru je po jeho otevření kontaktovat server a tím dát informaci, že emailová adresa na kterou byl email s touto přílohou zaslán je validní. Následně pak dojde k zařazení této emailové adresy na seznam pro rozesílání spamu. Proto přílohu nedoporučuji otevírat.”

Jak poznat, že se jedná o spam? Obzvláště když je napsaný správně česky a vypadá uvěřitelně?

V případě paní Dvořákové byste se měli nejprve podívat jestli váš web funguje, nebo se místo něj zobrazuje chybová hláška, o které paní Dvořáková mluví. Pokud pojede (i z výsledků vyhledávání Googlu), tak je to první varování.

Druhou podezřelou indicií je také samotná emailová adresa: eva.dvorakova@mailbox4free.eu. mailbox4free.eu nezní zrovna standardně a důvěryhodně. Tyto dvě indicie by vám už měly stačit k tomu, abyste přílohu v emailu neotvírali.

Obecně pro spam ale pořád platí dvě zlatá pravidla – neotevírejte přílohy od neznámých lidí z podezřelých adres, hlavně když nic takového neočekáváte. A používejte selský rozum.

3 názory na “Nenaleťte na spam od paní Dvořákové”

  1. No na mailu „ze kterého“ to posílají už zapracovali a vypadá seriózněji.
    Btw. mě napadá jestli podobný trik nepoužívají při falešném odhlašování „newsletterů“.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..