Držitelé generických domén: pozor na verifikační email

icannlogoNezisková organizace ICANN, zaštiťující všechny generické (.com, .net, .org, .info, .biz, .name) a nové domény prvního řádu, uvedla minulý rok aktualizovanou sadu pravidel pro tyto typy domén s názvem 2013 Registrar Accreditation Agreement. Jeho součástí je i sekce WHOIS ACCURACY PROGRAM SPECIFICATION, která vyžaduje kontrolu správnosti údajů a jejich potvrzení, případně změnu.

Tato změna pravidel, jejíž potvrzení vyžaduje ICANN po svých akreditovaných registrátorech, je určená přímo pro držitele domén. Na pozoru by se měli mít především držitelé generických domén:

  • které byly zaregistrovány od 1. ledna 2014
  • u nichž došlo od 1. ledna 2014 k transferu
  • u jejichž kontaktních údajů došlo od 1. ledna 2014 ke změně

Pokud máte generickou doménu registrovanou před 1. lednem 2014 a letos jste na ní žádné změny nedělali, ani jste ji nikam nepřesouvali, nutnost potvrdit verifikační email se vás netýká. Jakmile ale u generické domény transfer nebo změnu kontaktu provedete, s největší pravděpodobností se verifikačnímu emailu nevyhnete. Stejně tak se to bude týkat všech nově zaregistrovaných generických domén a nových koncovek.

Email, který přijde buď od domena.cz nebo od csl-registrar.com a bude pravděpodobně v angličtině, je nezbytně nutné potvrdit do několika dnů. Jinak dojde k nasměrování domény na servery registrátora, kde už dojde k nahrazení vašeho webu speciální stránkou s veškerým potřebným vysvětlením. Vedle něj tam dole najdete i tlačítko pro opětované zaslání verifikačního emailu na email držitele domény.

Verifikační email nelze zaslat jinam, než na email držitele domény – pokud tedy zjistíte, že email držitele není aktuální a nemáte k němu přístup, napište nám. O změnu se společně postaráme. Své kontaktní údaje u domén vždy jednou za čas prověřujte a udržujte je aktuální. Jedině tak se vyhnete nepříjemným překvapením ve formě nefunkčního emailu, který pak musíte měnit přes papírový formulář s úředně ověřeným podpisem.

9 názorů na “Držitelé generických domén: pozor na verifikační email”

  1. Ludmila Elsnerová

    Jen pro info – emaily stále chodí. Mně k jedné z domén dorazil teprve dneska, a to přesto, že nevím o tom, že by u té domény od 1. 1. 2014 došlo k jakékoli změně…

  2. Már jeleztem, hogy ne vegyék figyelembe azt a fiókot. Nem lenovoshop hanem másik domain -hez tartozó (monitorguru.hu) fiókomba küldték a gmail aktiválásról szóló levelet is!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..