Většina Čechů domény s diakritikou nechce

CZNIC_logoČeská internetová veřejnost opět odmítla možnost registrace .cz domén s diakritikou. Na svých stránkách o tom informovalo sdružení CZ.NIC, jehož hlavní činností je provoz registru .cz domén. Průzkum veřejného mínění pro CZ.NIC měla na starost společnost Markent, která telefonicky oslovila tisíce subjektů. Data se nakonec zpracovala a analyzovala na základě odpovědí od 1 009 firem, 1 207 jednotlivců a 101 držitelů domén.

Výsledky výzkumu o zavedení systému IDN (Internationalized Domain Names) pro .cz doménu hovoří jasně – 71 procent z oslovených organizací, 68 procent z oslovených jednotlivců a 53 procent z oslovených vlastníků domén jsou proti zavedení IDN pro českou doménu. Výsledky průzkumů jsou přitom pro sdružení CZ.NIC hlavním východiskem při rozhodování o přijetí či odmítnutí IDN.

„Opětovné odmítnutí IDN nás příliš nepřekvapilo. Předchozí výzkumy dopadly velmi podobně a nic v uplynulých letech nenasvědčovalo tomu, že by se tento trend změnil. Aktuální průzkum jsme navíc nechali provést ve dvou fázích – v druhé respondenti odpovídali poté, co byli poučeni o možných variantách zavedení. Překvapivým zjištěním pro nás bylo, že zamítavé stanovisko pak mělo ještě silnější zastoupení: u organizací se negativní stanovisko zvýšilo o 8 procentních bodů, u individuálních uživatelů pak o 7 procentních bodů,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Výzkumy probíhají každé dva roky – novou šanci dostanou .cz domény s diakritikou v roce 2014, kdy by mělo proběhnout další kolo. Pro zavedení diakritiky nedopadly dobře ani průzkumy v minulých letech. V roce 2006 bylo proti 55 procent jednotlivců a 80 procent firem. V roce 2008 bylo proti 66 procent jednotlivců a 81 procent firem a v roce 2010 to bylo 62 procent jednotlivců a dokonce 87 procent firem.

O komplexnosti analýzy vypovídají jak samotné dokumenty, tak i zveřejněná průměrná doba hovoru. Ta u aktuálního výzkumu činila v případě firem 27 minut, u jednotlivců to bylo 25 minut a nejdéle to bylo v případě vlastníků domén, kdy se průměrná doba hovoru dostala až na 37 minut.

O doménách s diakritikou mluvil nedávno pan Ondřej Filip v pořadu Connected, jak jsme upozorňovali na blogu již dříve. Více informací o IDN, včetně výsledků aktuálního průzkumu i všech předchozích, najdete na webu háčkyčárky.cz.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..