Další skvělé pluginy pro WordPress

V nedávném příspěvku jsme si probrali důležité pluginy pro WordPress. Takové, o kterých by měl vědět každý uživatel WordPressu. Dnes se podíváme na další várku. Ne už tak zásadní a důležitou, ale požád šikovnou a zajímavou. Bez níže uvedených pluginů se už obejdete docela v pohodě, ale mohou vám pomoci, zpříjemnit práci vám a používání webu vašim čtenářům/klientům.

wordpress logo

 

All In One Favicon

Začneme zlehka, takovou malou drobností. Favikonou. Je to taková ta malá mrška, která se zobrazuje nalevo od názvu stránky v prohlížeči. Ikona webu. Většinou je to nějaké zmenšené či upravené logo, část loga, nebo něco jiného. Něco, co váš web reprezentuje.

Favikonu nepodceňujte. Zvolte něco výrazného. Něco, co na ploše několika milimetrů vynikne. Co na liště záložek, mezi desítkami dalších ikon, nezanikne.

Právě plugin All In One Favicon pro WordPress vám umožní favikonu jednoduše nastavit rovnou z administrace. Plugin podporuje tři typy favicon: .ico, .png, .gif a poslední jmenovaný může být dokonce animovaný. Nechybí ani podpora pro Apple Touch ikony.

WPtouch

Jak už název napovídá, půjde o dotyk. Konkrétně o dotykové displeje na mobilních zařízeních. Z těch dnes prohlíží weby stále více a více lidí. Každý druhý má dnes chytrý telefon a nekouká na něm jen na zprávy, kalendář a kalkulačku. Lidé na iOS a Androidu prohlíží spousty webů. Pokud návštěvníkům webu nenabídnete i mobilní verzi, nebudou se s načítáním velké macaté stránky na mobilu obtěžovat.

Aby to nebylo nijak složité, máme tu WPtouch. Jednoduchý plugin pro WordPress, který z vašeho webu udělá lusknutím prstu mobilní verzi. Ta bude vypadat, jako by se na mobilu narodila. Šitá na míru. Rychlá. Sexy. A hlavně je to bez práce.

WPtouch se už o všechno postará sám a web na mobilní verzi zkonvertuje automaticky. Vy si pak můžete ještě chvíli hrát a štelovat třeba barvy.

A nemusíte se bát, že by WPtouch sloužil jen uživatelům iPhone, iPodu a Andoridu. Fungovat to bude i na dalších mobilních (chytrých) operačních systémech.

FD Feedburner Plugin

Když RSS, tak FeedBurner od Google. Za ta léta se stal FeedBurner standardem, který není radno ignorovat. Návštěvníkům nabízí spousty možností jak odebírat RSS a právě proto byste měli sáhnout po FeedBurner – když už se totiž někdo rozhodne, že vás chce odebírat, tak byste mu to neměli komplikovat. Naopak.

Komplikovat vám to nebude ani samotný plugin. FeedBurner pro WordPress nabízí automatické přesunutí hlavního RSS kanálu z WordPressu na FeedBurner. Volitelně můžete přesunout i RSS pro komentáře.

Nejlepší na tom je, že se změna uživatelů vůbec nedotkne. Všechno bude pořád fungovat tak, jak má. Nebudete muset uživatele nutit k přechodu na nový kanál, nebudete se muset přehrabovat v kódu… Všechno hezky hladce a plynule.

W3 Total Cache

Rychlost je dnes naprosto klíčová. Připojení k internetu se sice pořád zrychluje, ale přímou měrou se zároveň zmenšuje trpělivost návštěvníků webu. Spousta z nich také chodí na internet přes mobilní zařízení a mobilní internet je u nás víme jaký. Mít stránky, které jsou svižné, načítají se rychle a návštěvník na nic nečeká, je tak naprosto zásadní.

WordPress není žádný hlemýžď, ale když na něm máte postavenou velkou stránku se spoustou obrázků, videí a grafikou, tak to není nic ideálního. Web bude pomalý a těžkopádný. A nemusí to být zrovna obří stránka, stačí i obyčejný blog.

Ke zrychlení webu vám může dopomoci W3 Total Cache. Šikovný plugin, který, jak už název napovídá, cachuje. A nejen to. Díky cachování celého webu se vám budou stránky načítat bleskovou rychlostí – návštěvník nebude muset tolik čekat a bude na vašem webu déle.

Google XML Sitemaps

Pokud se nechcete WordPress SEO věnovat nějak naplno (což byste měli zvážit), tak můžete váš web alespoň trochu popostrčit Googlu. Právě díky Google XML Sitemaps pro WordPress můžete jednoduše zařídit, aby vyhledávače indexovaly váš web lépe a se vším všudy.

Plugin podporuje různé druhy WordPress stránek a nejsou mi cizí ani vlastní URL adresy. Skvělé je, že po prvotním vytvoření Sitemapy se už nemusíte o nic starat, plugin si všechno vyřeší sám a bude se automaticky aktualizovat.

Když už ne nějaký velký SEO plugin, tak alespoň o Sitemapě byste mohli pouvažovat. Rozhodně vám neuškodí.

Editorial Calendar

Na závěr něco pro ty, kteří na svůj web/blog píší nové články často a mají v tom guláš. Nebo když texty tvoří několik autorů najednou. To v tom není guláš, to je rovnou bordel. Co kdy vydat? Bude středa za dva týdny volná, nebo je už zabraná? No znáte to sami. A WordPress vám s něčím takovým sám od sebe moc nepomůže.

Od toho je tu pak plugin Editorial Calendar, který vám do administrace přidá moc šikovnou novou stránku s velkým kalendářem. Na něm pak vidíte všechny naplánované texty a skvělé je, že je můžete mezi jednotlivými dny pohodlně přesouvat pouze přetažením myši, stejně jako přetahujete soubory a složky. Samotným přetažením se pak automaticky změní datum naplánovaného příspěvku.

Co víc by si mohl šéfredaktor přát?

2 názory na “Další skvělé pluginy pro WordPress”

  1. WPtouch bohužel vyžaduje JS a ten mám pořád vypnutý, abych měl načítání rychlejší. Je to škoda, protože takový lidí je určitě víc. Kéž by existoval nějaký podobný plugin, které stránky udělá hezké a bez vyžadování JS.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..