6 šikovných modulů do Drupalu

WordPress jim říká pluginy, Drupal moduly. Funkci mají stejnou. Rozšiřují základní funkcionalitu redakčního systému a přidávají vám nové možnosti. Na zbrusu nový Blueboard hosting si tak můžete jedním kliknutím nahrát (nejen) Drupal a následně ho vylepšit těmito moduly. Drupal má, podobně jako ostatní redakční systémy, k dispozici nepřeberné množství modulů, jejichž funkce zasahují snad do všech myslitelných kategorií. Od SEO, přes redakční systém, až po obrázky.

My si opět, podobně jako v obou případech WordPressu, nebudeme jmenovat všechny, ale probereme si několik základních modulů, které vám zpříjemní práci a potěší i návštěvníky webu.

WYSIWYG

WYSIWYG, aneb známá zkratka What You See Is What You Get (doslova: co vidíte, to dostanete) je modul, který umožňuje jednoduché použití ostatních klientských editorů pro tvorbu obsahu. Mohou to být různé HTML editory, pseudo editor (např. nová tlačítka s přidanou funkcionalitou), nebo dokonce editor postavený na flashi.

Modul WYSIWYG také poskytuje abstrakční vrstvu pro ostatní Drupal moduly, které mohou být integrovány s jiným editorem. Což znamená, že další moduly Drupalu mohou dostat k editaci obsahu bez ohledu na to, jaký editor vlastně používáte.

Výsledek je jednoduchý – nemusíte používat základní editor obsahu který vám nabízí Drupal, ale můžete ho nahradit nebo překrýt jiným, kterým vám bude vyhovovat víc. Ať už vzhledem, nebo funkcionalitou.

Lightbox2

Pro změnu jeden čistě vizuální modul. Lightbox2, který čtenářům obrázky odprezentuje v hezkém ”lightbox” módu. Po kliknutí na obrázek se neotevře na nové stránce nebo nikde jinde, ale pěkně se zvětší přes stávající stránku, překryje obsah a efektně vynikne na tmavém pozadí.

Efekt lightboxu nevyhovuje každému, ale pomalu a jistě se z toho stává velmi rozšířený prvek, skoro až standard. Něco na způsob lightboxu má navíc i Facebook a do jisté míry i Google+, takže se nemusíte bát, že byste čtenáře polekali nějakou novotou, kterou nezná. Tak jako tak je ale vždycky lepší, když čtenář zůstane na stránce kterou čte a nemusí otevírat obrázek někde mimo a pak se vracet. Všechno hezky na jednom místě.

Drupal modul Lightbox2 není jen takové pěkné zvětšovátko obrázků na efekt. Samozřejmě umí i přibližování a oddalování a má dokonce i automatickou detekci obrázků. Vybrat si můžete dokonce z různých stylů rozvržení náhledu obrázku.

A pokud byste chtěli, aby se na některých specifických stránkách vašeho webu lightbox nezobrazoval, nemusíte si dělat vrásky, tohle v nastavení najdete také.

XML Sitemapa

Sitemapa je klasika, která nesmí nikde chybět. Ani v Drupalu. Samozřejmě že si vás Google časem najde, ale proč se mu trošku nepodstrčit? Na stříbrném podnose?

Od toho je tu Drupal modul XML sitemap, který se už postará o vytvoření tzv. “sitemapy,” kterou automaticky podstrčí všem důležitým i nedůležitým vyhledávačům (Google, Bing, Yahoo!, Ask…).

Modul XML sitemap navíc obsahuje několik sub-modulů, které řeší odkazy na obsah, jednotlivé položky v menu, termíny taxonomie a uživatelské profily.

Google Analytics

Tady nás nečeká nic překvapivého. Google Analytics dobře známe a pokud vás alespoň trochu zajímá kdo na váš web chodí, odkud tam chodí, co používá a tak dále, jsou Google Analytics pro Drupal to, co hledáte.

Modul Google Analytics pro Drupal je šikovný hlavně v tom, že se nejedná jen o “spárování” vašeho webu s vaším účtem na Google Analytics. To byste totiž museli dělat všechno jen u Googlu. Tam sice budete na statistiky chodit nakukovat pořád, ale pomocí modulu si budete moct pohrát s nastavením měření.

Konkrétně si v administračním rozhraní Drupalu budete moct nastavit šíři a možnosti sledování uživatelů. Budete chtít sledovat jen jednu doménu? Nebo doménu s několika subdoménami? Stejně tak si budete moct pohrát s nastavením sledování jednotlivých stránek, uživatelů, nebo dokonce odkazů a souborů, které si vaši uživatelé stahují.

K tomu všemu si budete moct přímo z Drupalu nastavit různé proměnné a nechybí ani pokročilá nastavení pro zkušenější uživatele.

Administration menu

Drupal je, podobně jako WordPress, zkušený veterán, ale pořád není pro běžné uživatele zrovna přívětivý. Nebo nejlépe navržený. Ať tomu budeme říkat jakkoliv, faktem je, že se dá používání Drupalu oproti základnímu stavu dost vylepšit. A od toho tu je moc šikovný modul Administration menu.

Nejedná se ale nic pro uživatele, pouze pro administrátory webu. Podobně jako to zavedl Google a pak všichni po něm, přidá modul Administration menu úplně nahoru tenkou černou lištu, přes kterou se můžete jednoduše dostat dál. Administration menu je navíc úplně nezávislé na použité šabloně, takže se nemusíte bát, že by to tam nějak nesedlo. Sedne.

Na Administration menu je šikovné to, že se přes něj můžete dostat přímo do všech administrátorských menu. Budete je mít všechny hezky po ruce, vždy a všude. Funkcionalitu malé černé lištičky lze také rozšířit přes další moduly.

Views

Na závěr už jen ve zkratce oblíbenou klasiku – Views. Modul Views slouží k tomu, abyste mohli obsah zobrazit jinak, než vám to umožní standardní isntalace Drupalu. S pomocí Views bude zobrazovaní obsahu mnohem flexibilnější a pro vás, coby administrátora webu, i jednodušší.

Praktický úvod do Views najdete v češtině třeba na drupal.cz.

Views pro Drupal 6 funguje bez problémů, pro Drupal 7 potřebuje ještě Chaos Tool Suite, známé taky jako CTools.

Další dobré tipy na užitečné moduly do Drupalu najdete na blogu ifanda.cz.

3 názory na “6 šikovných modulů do Drupalu”

  1. Lucifer Williams

    My si opět, podobně jako v obou případech WordPressu, nebudeme jmenovat všechny, ale probereme si několik základních modulů, které vám zpříjemní práci a potěší i návštěvníky webu. protutoriel

  2. Lucifer Williams

    Pro změnu jeden čistě vizuální modul. Lightbox2, který čtenářům obrázky odprezentuje v hezkém ”lightbox” módu. Po kliknutí na obrázek se neotevře na nové stránce nebo nikde jinde, ale pěkně se zvětší přes stávající stránku, překryje obsah a efektně vynikne na tmavém pozadí.
    sortir de la dépression

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..